Dok si udario dlaanom o dlan, leto je prošlo, i može se reći da je bilo koliko toliko bolje nego ono prošlo i pretprošlo koje je bilo u znaku kiše, hladnog vremena. Međutim, prema rečima meteorologa dolazi nam jak ohladna zima, puno hladnija nego što je to bio slučaj u poslednjih 10. Znamo da za novogodišnje praznike skoro nikako nismo imali snega, a ove godine to ipak neće biti slučaj.

Samim time dlaze nam i nove viroze, toplija odeća se nameće kao prioritet, a sada već u poslednnjih 7 dana imammo itekako jako niske jutarnje temperature koje se mere i do 3 stepena celzijusa. Zato se ljudi u sve većoj meri prehlade, a neki nastradaju i od upale pluća, što nije nikako dobra stvar u ova vremena, kada korona vreba iiza svakoga ćoška.

Upalu pluća ako niste znali izazivaju bakterije, kao i respiratorni virusi, ali u jako niskim procentualnim slučajevima. Prema poslednjim stručnim analizama, prava epidemija upale plluća nastupa svakih 4 do 6 godina. Inače, tipična upala pluća se jasno izražava i lakše je uočiti od atipične upale pluća. Prate je gnojni iscedci, jak kašalj koji može dovesti do toga da osoba prestane dissati od silnog naprezanja. Temperatura je svakako jasan simptom, a kod starijih osoba se toliko iskomplikuje da mogu dovesti čak i do delirijuma.

Kod maldih osoba se ovo relativno lako rešava uz uzimanje antibiotika, dok je kod sstarijih osoba itekako teže za sanirati. Verovali ili ne, mi smo konstantno svaki dan pod napadom raznih virusa, ali naš imuni sistem vodi borbu protiv njih.

Preporučeno