Tema o kojoj ćemo da pišemo u nastavku današnjeg članka trebalo bi da zanima sve nas, a riječ je o konzumaciji hljeba. Iako ga svi mi volimo, i hljeb se kako u Srbiji, tako isto i u skoro cijelom regionu, jede uz svaki obrok, a to tako ne bi trebalo. I to je jedan od razloga zbog čega je nama svima njega teško izbaciti iz naše ishrane u potpunosti, ukoliko naravno za to ima potrebe.

Zanimljivo je to da postoji zdravija varijanta hljeba, a to je onaj koji se pravi sa cijelim žitaricama. Dakle, kako smo već napisali, i to je surova istina, jeste da smo svi mi nakvikli da nam hljeb bude tu uz svaku obrok. Ukoliko nam tijelo šalje neke signale, koje mi zanemarujemo, znak je da hljeb našem organizmu ne prija, i da bi trebalo što prije da ga izbacimo i da mu nađenmo neku adekvatnu zamjenu. U nastavku vam donosimo neke od signala koje nam tijelo šalje, i na koje treba da obratimo pažnju.

Tako je na listi prvo gojenje, pa ukoliko primjećujete da se brojevi na vagi neprestano povećavaju, možda je došlo vrijeme da smanjite ili da izbacite hljeb iz ishrane, posebno ukoliko jedete bijeli. Prema istraživanju iz 2014. godine, ukoliko jedete više od dvije porcije bijelog hleba dnevno, povezano je sa znatno većim rizikom od gojaznosti. Sljedeće i mnogo bitno jeste da se visok pritisak povećava. Iako to nije zamjena za lijekove za pritisak, dobro bi vam došlo da bijeli hljeb izbacite, jer to je jedan od razloga zbog čega vam pritisak često varira. Ostatak teksta pročitajte ovde.