Napokon je došlo i to vreme kada polako kreće ssezona kiseloga kupusa. Balkanci itekako uživaju u njemu, i verovatno to je najpopularnija salata koja se može naći na svim menijima tokom zime. Za kišeljenje kupusa se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogotovo što se posle jela pije velika količina vode, a to je svakako direktan atak na ljudske bubrege.

Kiseli kupus je namirnica bez koje retko ko može da zamisli dugu i hladnu zimu. Iako je on po nutricionisstima jako zdrav, on je u nekim segmeentima itekako loš po neke kategorije ljudi. Primera radi, najgora stvar je to što u sebi sadrži jako veliki procenat soli, jer kada se u organizam unosi velika količina soli osoba može da oboli od povećanja krvnog pritiska, što nikako nije dobro po jednu osobu.

Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos kalijuma i natrijuma, i onda direktno utiče na grčenje mišića kod čoveka. Ako ga već koristite u jako velikim količinama, onda svu drugu hranu koju jedete sa njim, trebate jesti u stvari neslanu. Kroz proces kiseljenja stvara se izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se obično nalazi u namirnicama životinjskog porekla. B5 je vitamin koji on nosi u sebi, a jako je koristan za zdravu kožu i kosu. Kiseo kupus sadrži folnu kiselinu i vitamine A i D.

Preporučeno