Ova zima je koliko toliko bila zima da kažemo da smo imali bar malo snijega. U odnosu naa proteklih sigurno 10 zima, imali smo bar malo snijega, kao i niskih temperatura. Međutim, pošto je zima kalendarski još na programu sigurno sljedećih mjesec i po dana, svi se sigurno pitate da li ćemo imati još snježnih intervala i niskih temperatura? Ako ostanete sa nama do kraja današnjeg članka, donosimo vam odgovor i na to pitanje. 

19.12.2009.,Papuk – Na slavonskom gorju, planini Papuk, palo vise od pola metra snijega, temperatura zraka od – 15 stupnjeva Celzijusevih zaledila tridesetmetarski slap
Photo: Maja Santosi/PIXSELL

Prema podacima koji se prikupljaju na nivou cijelog balkana sa dolaskom sljedeće sedmice, imaćemo kišu u ponedjeljak, utorak i srijedu, aa onda od petak sljedećeg imaćemo jako niske temperature, i vrijeme će se bukvalno promijeniti preko noći. Ono što je karakteristično je to da ćemo imati i jako puno vjetra u idućoj sedmici, i to je jako neobično zaa ovo doba godine. 

Kristina Klemenčić Nonc sa HRT-a je najavila i jako dosta vjetra, koji će sa područja Daalmacije, donijeti jako hladno vrijeme, snijeg i niskle temperature, prvo u Srbiju aa zaatim i u Bosnu i Hercegovinu. Ovaj talas je dobio i svoje ime, a to je “Zvijer sa istoka”, koji će bukvalno da pohara ovaj dio Balkana. 

Cijeli ovaaj talas dolazi naam iz Skandinaavije, aa takvo vrijeme je tamo protekla 2 mjeseca. Ono što je interesantno je to, da ćemo u nekim jutrima ići i do -24 stepena u jutarnjim satima, što će svakako da poruši sve rekorde u ovoj zimi. 

 

Preporučeno