Poznata glumica Sloboda Mićalović ima nesvakidašnje ime i nije ga dobila slučajno, iza njenog imena se krije velika tragedija. Ona je jedne prilike otkrila kako je ime dobila po Slobodi Bodi Trajković, koja je bila čuvena ljubav Lole Ribara, a ime joj je dao otac čuveni glumac Dragan Mićalović, dok je igrao monodramu “Ivo Lola Ribar”. Podjećanja radi Sloboda Trajković rođena je u Vrnjačkoj Banji 1918. godine, u godini kada je završen Prvi svjetski rat. Njen otac Svetolik, ugledni apotekar, nazvao ju je tako u ime trijumfa slobode. Njen brat Miroslav je bio aktivan u NOB-u i živio je u Beogradu gdje je Sloboda studirala hemiju, a tu ju je brat 1937. godine upoznao sa Ivom Lolom Ribarom. Tako je počela njihova velika i predivna ljubav

Ipak, Drugi svjetski rat je stao na put njihovoj ljubavi – Lola je otišao da se bori, a Sloboda se vratila kući jer Beograd nije bio bezbjedan. Poznato je i pismo koje je Ribar bio poslao svojoj dragoj, a njega vam prenosimo u cijelosti: ” Pišući ovo pismo ja se pouzdano nadam – optimista sam kao i uvijek – da te ono nikada neće stići već da ćemo se nas dvoje vidjeti i uvijek ostati zajedno. Jer ovo pismo je zato i pisano… U mom životu postoje samo dvije stvari: moja služba našem svetom cilju i moja ljubav prema tebi, najmilija moja. Našu sreću i život koji smo htjeli nismo, kao i milioni drugih, mogli ostvariti izolovano, već preko naše borbe i naše pobjede. I zato su te dvije stvari u suštini, u meni samom, jedno… Ako primaš ovo pismo – ako, dakle, ja ne doživim taj veliki čas, nemoj mnogo tugovati najdraža! U svetu u kome budeš tada živjela naći ćeš, uvijek živ, najbolji dio mene samog i svu moju ljubav prema tebi… I želim da nikada ne dobiješ ovo pismo, već da zajedno s tobom dočekam veliki čas pobjede.”

Ipak, pobjedu nikada nisu dočekali jer je pismo stiglo do policije, a Sloboda je privedena, te je zato, jer nije htjela da po nalogu policije napiše odgovor svome dragom, završila u logoru. Ivo Lola Ribar poginuo je 27. novembra 1943. godine od neprijateljske avionske bombe, dok se spremao da krene za Kairo, na mjesto šefa Vojne misije NOV i POJ pri Štabu savezničke komande za Bliski istok. Njegova ljubav Sloboda ugušena je sa porodicom u gasnoj komori Banjičkog logora 9. maja 1942. godine.

 

Preporučeno