I mada smo se svi nadali da će ova 2022. godina biti bolja od one prethodne, jer smo mislili da zbog pandemije i smrti koja je bila svuda oko nas od 2021. godine ne može gore, izgleda da ipak naše nade se nisu ostvarile. Svijet je pod velikom prijetnjom od rada velikih, svjetskih razmjera, velika je prijetnja od nuklearnog rata, sve nakon agresije Rusije na Ukrajinu. Sve veća je i veća ekonomska kriza u cijelome svijetu, a svakoga dana do nas stiži vijesti o smrti mnogih poznatih ličnosti, kao i sasvim običnih ljudi. Tako su mnogi ostali zatečeni da je preminuo William Hurt, Oscarom nagrađen glumac koji je glumio u filmovima poput Body Heat, The Big Chill i Broadcast News, u svojoj 72. godini.

Hurtov sin Will potvrdio je očevu smrt ovim saopštenjem: “S velikom tugom porodica Hurt oplakuje smrt Williama Hurta, voljenog oca i Oscarom nagrađenog glumca, 13. marta 2022., sedam dana prije njegovog 72. rođendana”, rekli su iz porodice. “Umro je mirno, u porodici, prirodnom smrću. Porodica u ovom trenutku traži privatnost”, dodali su. Trostruko nominiran za najboljeg glumca na dodjeli Oscara, Hurt ga je u ovoj kategoriji dobio za ulogu u filmu Poljubac žene pauka iz 1985.

Nakon što se bio po prvi puta pojavio na velikome platnu u naučno- fantastičnom- horor filmu Altered States iz 1980. (za ulogu koja mu je donijela nominaciju za Zlatni globus) Hurt je brzo postao jedan od najsvestranijih vodećih glumaca u kinu osamdesetih godina prošloga vijeka, od neo-noira (Vrelina tijela, Očevidac), preko romantične komedije (Broadcast News, The Accidental Tourist) do drame (Children of a Lesser God).