Od januara 2020 godine kak oje bio prvi zemljotres u Albaniji, cijeli Balkan je bio pogađan jako velikim brojem zemljotresa, koji su bili sve gori i gori. Prvi taj u Albaniji je bio razoran, kada je 13 osoba smrtno stradalo i kada je pričinjena ogromna materijalna šteta u ovoj zemlji. 

Odmah nakon toga ovi udari su se premjestili na područje Srbije i Bosne i Hercegovine, gdje nije bilo baš puno ovakvih razornih zemljotresa, ali je zato prva na udaru bila Hrvatska u maju mjesecu kada ih je pogodio zemljotres 5,1 stepen po rihteru. Na sreću, tada uopšte nije bilo puno povrijeđenih ljudi, ali je pričinjena jako velika materijalna šteta koja je mjerena stotinama miliona eura. 

Jučer opet haos u Hrvatskoj kada je još više stradala Hrvatska, ovaj put manji gradić Petrinja u kojem je poginulo oko 5 osoba, a od toga su bile 2 maloljetne osobe koje su poginule na licu mjesta. Ono u čemu najviše stradaju jesu obični ljudi, koji kada se počne dešavati potres jdnostavno upadnu u jednu vrste panike, i tada treba jako brzo i kvalitetno da se reaguje. POstoji jako puno načina na koji se možete povrijediti, od dijelova namještaja koji može pasti na vas kao i ostale stvari.

Još ako na sve to živite u nekoj starijoj kući, onda su problemi još veći i jako lako bi se moglo desiti da izgubite i život. Prva i osnovna stvar je ta, nemojte da držite teške stvari na ormaru. Izbjegavajte staklene vitrine i pričvrstite ogledalo za zid. Kervet neka vam bude dalje od prozora. 

Preporučeno