I danas ćemo da pišemo o kraljici Elizabeti, koja je preminula u četvrtak i koja je imala 96.godina, a u trenutku smrti ona je bila u njenom zamku Balmoral, u kojem je ona zapravo boravila još od ljeta. Njeno zdravstveno stanje bilo je vrlo često tema u medijima, a samo 48 sati prije nego nas je napustila ona je bila jako dobro, koliko je to moguće reći shodno njenim godinama, a onda se situacija odjednom promijenila i uprkos svim naporima ljekara ona je preminula.

Upravo zbog toga jer je ona živjela toliko dugo, mnogi su se zapravo pitali koja je to tajna njene dugovječnosti, a vjerovali ili ne odgovor na ovo pitanje možemo pronaći u njenim navikama kada je njena ishrana bila u pitanju. Kraljica je vjerovali ili ne preko 60 godina jela istu stvar svaki dan, a ovu informaciju nedavno je otkrio njen kuhar, a riječ je o džemu od jagoda koje su ibrane na njenom imanju u Škotskoj, a on se poslužuje na hljeb i maslacu.

Kraljica je jagode prosto obožavala, dok bobičasto voće ona nije jela van sezone. Dalje, ona je izbjegavala da jede skrob i tjesteninu, dok je sa druge strane jako voljela ribu, špinat i brojna druga jela. Ona je jela džemove od malih nogu i taj od jagoda joj je uvijek bio posebno drag kao svakodnevni obrok. I upravo to je razlog zbog kojeg mnogi kopiraju njen jelovnik kako bi postigli isti učinak koji je imala i sama kraljica, a vjerujemo da kraljevska porodica itekako ima razne načine kako da održe svoje zdravlje i dugovječnost.

Preporučeno