Posljednjih mjesec dana na području cijelog Balkana, situacija u svakom mogućem pogledu, nije nimalo dobra. Sve je krenulo od velikih zemljotresa u Hrvatskoj krajem prošle godine, koji su jadnu i malu Petrinju, koja je daleko samo 44 kilometra od Zagreba, faktički sravnili sa zemljom. Potres jačine 6,3 stepena po rihteru, sravnio je većinu stare gradnje, a 5 osoba je izgubilo i živote. 

Nakon toga, u posljednjih 7 dana, još 2 velika potresa od 3,8 i 5 stepeni po rihteru, uništili su i ono male nade i hrabrosti što je ostalo kod sirotih ljudi u ovome kraju. Pomoć pristiže sa svih strana, ali jednostavno fali ljudi, a kako predviđa gradonačelnik Petrinje, obnova i sanacija Petrinje i okolnih mjesta moglo bi potrajati cijelu ovu godinu. 

Da nešzo nije u redu pokazuje i vijest koj ase prolomila balkanskim medijima jučer poslijepodne, a to su velike poplave koje su pogodile Albaniju, koja je tačno prije godinu dana doživjela veliki zemljotres koji je doslovno sravnio cijelu Tiranu sa zemljom. Tada je biloi puno mrtvih, a materijalna šteta procijenjena je na preko 200 miliona eura. Skadar, Lješ i Đirokastri su bukvalno poplavljeni od izljevanja rijeka koje su nabujale od silnih kiša u proteklih par dana. 

Rijeka Drin se izlila, a trenutno je preko 970 hektara površine pod vodenim bujicama koje naprosto bujaju cijeli dan i nemaju namjeru da splasnu. Trenutno je pod nadzorom i vještačko jezero Kaljmen. Ono što je najgore po ljude u ovom predjelu, i Skadar jako bitno uporište i snaga ove regije je u potpunosti poplavljeno. Trenutno je zbog svega prekinuto i napajanje električnom energijom. 

 

Preporučeno