I današnji dan započinjemo sa crnom hronikom i prirodnim nepogodama koje su itekako povezane sa glavnom stvari o kojoj slušamo i čitamo u posljednjih mjesec dana a to su svakako zemljotresi. Svi vrlo dobro znamo kako je Balkan nestabilan u posljednjih mjesec dana i kako je prije svih Hrvatska žestoko pogođena, a pogotovo mali gradić po imenu Petrinja. 

Tik, pred samu Novu godinu ovo područje centralne Hrvatske je pogodio žestoki zemljotres jačine 6,3 stepena po rihteru, a cijeli potres je odnio čak 5 nedužnih života, od toga i 2 maloljetne osobe. PO riječima gradonačeklnika Petrinje trebaće jako dugo vremena da prođe da bi se oporavila cijela ova regija, a još ne znaju kada će krenuti sa oporavkom, zato što i dalje ovo područje pogađaju veliki potresi. 

Sada novi zemljotres i to onaj koji se desio u dalekoj Indoneziji, ali nam to treba da bude nauk da se pazimo i budemo u pripravnosti kada su u pitanju zemljotresi. Naime, tamo je u zemljotresu koji se desio prije par dana na otoku Sunawi broj žrtava se do sada popeo čak na 90. Preko 10.000 ljudi je evakuisano iz ugroženih područja. Sve se desilo u ponedjelajk ujutro, a potres je bio jačine 6,2 stepena po rihetrovoj skali. 

Vlada Indonezije je izdvojila blizu 50 miliona rupija za oštećene kuće, a u petak će biti dan žalosti zbog prevelikog broja poginulih osoba u ovom zemljotresu. 

Preporučeno