Državljanka Srbije P. R. i njena dvogodišnja Kćerkica koje su devet dana bila zatočene na aerodromu u Dubaiju bezbjedno su a stigle na srpsko tlo! Pavlina je u januaru ove godine sa svojom sestrom i sa kćerkicom otišla u Saudijsku Arabiju, da njeno dijete vidi svoga oca koji je saudijski državljanin. On im je kada su došla u grad Damam bio oduzeo pasoše, a rekao im je kako mora da prijavi njihov boravak vlastima. Poslije nekoliko dana Pavlina je shvatila da je to laž te da postoji opasnost da u stranoj ženi, po šerijatskim zakonima ostane bez svoje kćerke. Poslije toga je uslijedilo bjekstvo u Dubai, kao iz filmova, te devet dana zatočeništva na aerodromu uz prijetnju da će ih deportirati u Saudijsku Arabiju, a nakon toga je došao spas

Nakon što su sletjele na aerodrom Nikla Tesla u Beogradu P.R. je otkrila kakvu je sve dramu preživjela sa svojom kćerkicom i sa sestrom: “Sarin otac i je nismo u emotivnoj vezi već dvije godine, ali smo održavali kontakt zbog djeteta. On je dolazio u Srbiju i viđao je, a sve je funkcionisalo dobro do naše posjete tamo.”- Kako kaže, nakon što su došle tamo, on im je odmah uzeo pasoše, da bi sa vremenom ona shvatila da njen bivši ima veoma loše namjere i da ne želi da im vrati dokumenta, te da je predao zahtjev da se njenoj kćerci izmijeni državljanstvo i to bez njenog pristanka:

” Ja sam sve prijavila ambasadi u Rijadu, ali u Saudijskoj Arabiji vladaju drugi zakoni. A stavovi šerijatskog prava su uvijek u korist muškarca, odnosno oca djeteta, što je predstavljalo izuzetno otežavajuću okolnost.”

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

 

Preporučeno