Kada govorimo o najboljoj hrani koja se jede na ovim prostorima, svakako je grah ili pasulj neizostavan dio svih balkaanskih trpeza, bez obzira na vjeru i naciju. Dobar grah ne pita ni kako se zoveš ni koje si vjere. Jednostaavno grah se priprema naa jako puno načina, a najpopularniji je onda kada je kuhani u pitanju, mada se u Makedoniji tradicionalno peče u tavi pod nazivom “Gravče na tavče”. 

Međutim, u cijelom svijetu je najpopularniji kada se kuha, a sve zavisi od kojeg godišnjeg doba kada se priprema. Zimi i kada je hladnije vrijeme je zapravo naajbolja opcija za pravljenje graha. Jako je težak za svariti, pa se u kombinaciji sa kiselim kupusom jako dobro slaže, a najbolja je opcija kada se jede preko dan, jer pred večer nije dobar zaa varenje, tako da možete imati problema pri samom snu. 

Ono što je u bivšoj Jugoslaviji bilo itekako posebno jeste to, da se najbolji grah ili pasulj pravio u bivšoj JNA, to jeste vojsci bivše Jugoslavije, a vojnici su posebno voljeli kada se on spremao, jer se vrlo dobro znalo da je sit, ukusan i da jako dugo može da drži do sljedećega obroka. Zavisi od čovjeka do čovjeka, neko voli više mesa, neko voli grah bez mesa, dok imamo i osoba koje vole staviti dobru i kvalitetnu zapršku sa puno aleve paprike. 

Neko voli i malo da bude ljuto, pa u grah stavljaju i male ljute paapričice, a kako je porasla ekspanzija servisa You Tube-a, možemo vidjeti jako puno dobrih i novih recepata. Mi smo za vas danas izdvojili jedan poseban i jako ukusan recept, grah u prirodi. 

Preporučeno