Na društvenim mrežama, ali i internet portalima, svakodnevno možemo da vidimo razno razne zanimljive teme i sadržaje. Tako vam mi danas donosimo priču iz Srbije, koja je definitivno obišla celu regiju. Naime, Vukašin Milosavljević je 1895. godine kopao rupe za šljive u svom voćnjaku u Brestoviku nedaleko od Grocke, a tada je doživeo nešto što se jako retko dešava ikome na svetu.

U jednom trenutku dok je kopao, njegov ašov je zapeo za nešto. I tako je potpuno slučajno, Vukašin iskopao istorijski monument, i to ne bilo kakvu. U prvom tenutku se mislilo da se radi o jednom velikom kamenu, međutim ispostavilo se da je svod drevne građevine, koja je tu stojala i nekoliko vekova. Nastavio je dalje da iskopava i pronašao je zidine građevine koju će narod iz Brestovnika nazvati Vukašinova crkva.

Danas je Brestovnik seosko naselje u opštini Grocka koje broje nešto više od 1.000 stanovnika, i koje se jako ponosi sa svojom poljoprivredom. Većini je poznato po voćarstvu, dok samo mali broj ljudi zna šta je zapravo Vukašin otkrio te davne 1895. godine. Kada su došli stručnjaci iz muzeja, sve im je bilo jasno. I dan danas ova građevina privlači jako veliki broj turista.

Preporučeno