Tekstovi domaćih pjesama vrlo često nose daleko dublje i bolnije priče nego što biste ikada pomislili, a pojedine su zasnovane na pričama koje su se stvarno desile. Vesna Zmijanac spada u red onih pjevačica koja je uvijek imala glas koji je mogao do perfekcije da iznese snažne stihove, prepune tuge, a najbolji primjer za to je njena čuvena pjesma ”Svatovi”. Navodno je ova Vesnina pjesma nastala prema istinitoj priči, tragediji, koja je zadesila jedan mladi, zaljubljeni par. Mlada, koja je u to vrijeme bila u drugom stanju i njen mladoženja su bili krenuli na probu svoga vjenčanja. Međutim, nažalost, doživjeli su saobraćajnu nesreću i oboje su poginuli, a pjesma je posvećena njima. Ukoliko vam nisu poznati stihovi ove pjesme, oni glase:

“Rastaju se drumovi, dijele polje na dvoje, sastaju se dušmani, hoće da nas razdvoje.

Čiji ono svatovi bez muzike poljem hode, čiji ono svatovi uplakani kolo vode, čiji ono svirači mjesto pjesme, tugu poje, čiji ono svirači mjesto para, suze broje…

Sudbina nam sudila, mi smo sami ostali, nisam te ni ljubila, a već smo se rastali…”-

Prelijepi stihovi, poetski, iskreni, dirljivi, ali isto tako gorki i jezoviti. Muzika pjesme je predivna, a i spot, te se svakako radi o pjesmi kakve se više ne prave. Po mnogima je ovo najljepša pjesma Vesne Zmijanac koja je inače rođena je 4. januara 1957. godine u Nikšiću. Kad je imala samo godinu dana, roditelji su joj se razveli, a ona je odrasla kod bake u Kraljevu. Pjevačku karijeru je započela 1979. godine singlom „Hvala ti za sve“, posle toga je uslijedilo još nekoliko singlova i prvi album1981. godine. Izdala je 13 albuma, 6 singlova i nekoliko kompilacija.