Poznato nam je da kada nam se bliže jesen i zima da se naše majke i bake već polako počinju spremati za zimnicu, i tu se na listi nalazi nekoliko recepata koji su prosto neizostavni, a neki od njih su recimo ajvar, kiseli kupus, paradajz sos i ostale salate bez kojih jednostavno ne možemo da zamislimo zimski period. Mi ćemo danas da pišemo o breskvama koje inače možemo da spremimo na razne načine, pa ćemo u nastavku da vam donesemo nekoliko prijedloga, kako ovu i više nego zdravu i ukusnu voćku spremiti kao poslasticu za zimu.

Prvo na spisku ćemo da navedemo kompot sa cimetom, za koji vam je na samom početku potrebno 5 kilograma brsaka, 2 kilograma šećera, 4 litra vode i za kraj cimet u štapićima. Ovaj kompot radite tako što ćete uraditi sljedeće: Operite dobro breskve, a ako su previše dlakave, trljajte ih dlanovima da se skinu dlačice. Isecite ih na 4 dela, izvadite koštice i po želji ih možete iseći na sitne parčiće. Napunite isečenim breskvama pripremljene tegle, stavite u svaku teglu i štapić cimeta i sipajte po 4-5 velikih kašika šećera na svaku teglu. Dospite vodu u tegle do početka grla, zatvorite i stavite u lonac s vodom, koja treba da pokriva tegle na šporet. Kad voda provri, neka se kuvaju 15 minuta.

Sljedeća itekako zdrava i dobra poslastica jesu breskve sa orasima, a za to vam je potrebno 2 kilograma bresaka, 1 kilogram šećera, i 1 šolja isjeckanih oraha, a to ćete uraditi tako što ćete uraditi sljedeće: Dobro operite i očistite breskve od koštica i isecite ih na sitne komade. Sipajte ih potom u veliki pleh i pomešajte sa šećerom. Stavite da se peku u umereno ugrejanoj rerni, s vremena na vreme je otvorite i promešajte sadržaj. Dok se breskve peku, propržite kratko bez ulja iseckane orahe u vrelom tiganju. Čim breskve omekšaju, izvadite ih, pomešajte s proprženim orasima i sipajte slatko dok je vrelo u tegle. Tegle dobro zatvorite i okrenite naopako dok se slatko sasvim ne ohladi, a onda ih stavite na tamno i hladnije mesto. Ostatak teksta pročitajte ovde.

 

Preporučeno